Un copil îşi pune mâna pe o plită încinsă, dar rapid şi-o retrage. Dacă nu este prea târziu, acesta va avea o arsură minoră la mână. Pentru a atenua durerea, copilul îşi pune degetul ars în gură. Conform ScienceDaily, retragerea mâinii pentru a evita rănirea şi atenuarea durerii reprezintă două răspunsuri evoluţionare distincte.
În prezent, cercetătorii din cadrul Şcolii Medicale Harvard au identificat calea prin care nervii semnalizează durerea puternică şi susţinută din urma unei răniri. Descoperirile oferă informaţii şi despre diferitele moduri prin care sunt activate reflexele de evitare a rănirii şi de ameliorare a durerii.
Observaţiile clinice asupra pacienţilor cu degradare neurologică, dar şi studii anterioare au dezvăluit modul în care se produc cele două acţiuni. Descoperirile bazate pe testele pe şoareci pun la îndoială validitatea experimentelor actuale de testare a eficienţei compuşilor pentru ameliorarea durerilor. „În toţi aceşti ani, cercetătorii au măsurat răspunsul greşit”, a declarat Quifu Ma, profesor de neurobiologie din cadrul Institutului Blavatnik.
Echipa s-a axat pe un grup de neuroni numiţi Tac1 ce provin din cornul dorsal al măduvei spinării. În cadrul unei serii de experimente, echipa a înregistrat răspunsul la durere în cadrul a două grupuri de şoareci, unul cu neuroni Tac1 intacţi şi unul în care neuronii Tac1 au fost scoşi din funcţiune prin procese chimice.
Şoarecii cu neuronii Tac1 inactivi au prezentat un răspuns normal, de retragere atunci când au fost expuşi la stimuli, dar atunci când cercetătorii i-au injectat cu ulei de muştar pentru a declanşa senzaţia de arsură, animalele nu au început să-şi lingă labele cum ar fi trebui să se întâmple în mod normal. De asemenea, şoarecii cu neuronii inactivi nu au prezentat niciun semn de retragere atunci când le-au fost ciupite labele. O astfel de pierdere a sensibilităţii este observată şi la persoanele cu accidente vasculare cerebrale sau tumori în anumite zone ale creierului.
Observaţiile confirmă faptul că neuronii Tac1 sunt critici pentru comportamentul de ameliorare a durerii obţinută în urma arsurii sau rănirii, dar nu au niciun efect asupra reacţiilor reflexe de apărare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Savanţii au reuşit să creeze „durere într-un vas de laborator”. Care este scopul acestor cercetări?
Opt obiceiuri proaste care provoacă dureri de spate
Durerea poate fi o boală, nu doar un simptom